Taktil(Dokunma) Duyusu

Erg. Harun Köse

9/8/20231 min oku

TAKTİL (DOKUNMA) DUYUSU NEDİR?

Taktil (dokunma) duyusu çevreden ya da vücudumuzdan gelen uyaranların vücudumuzda temas ettiği alanların farkında olup buna karşı kişinin eyleme geçmesidir. Aslında bütün duyular sensörlerdir bilgiyi edinir ve beynimize iletir beynimiz duruma ve şartlara göre davranış geliştirir.

Bu tanımla yola çıktığımızda bazı kişilerin aynı uyarana farklı tepkiler verdiğini görebiliriz. Örn: bazı çocuklar çime, kuma ya da yemeğine elini ayağını dokunduramazken bazı çocuklar sıkıntısız bir şekilde bu eylemi gerçekleştirebilir. Burada bizim aklımıza şu gelir uyaran sabit olsa da algılama seviyelerimiz yani nörolojik eşiklerimiz farklı. Hipersensif bir çocuk sabit uyaranı daha fazla algılar ve uyarandan kaçınma davranışı gösterir. Hiposensif bir çocuk ise tam tersi dokunmak için ekstra çaba gösterebilir.

Bazen hipersensif çocukların nörolojik eşik değerleri çok düşük olduğu için çok çabuk uyarılırlar bu yüzden bu çocuklar dokunmaya korkar hale gelirler ve bununla birlikte takıntılar, yemek seçmeler, kıyafet seçimleri, kire karşı aşırı duyarlılık, yüzüne dokunulmasını istememe, birinin kendisine dokunmasından-sarılmasından rahatsız olmaz vb. rahatsızlık duyar. Bu tarz rahatsızlıklar kişinin kendini belirli ortamlardan soyutlamasına neden olur. Çocuk içinse aileye zor durumlar yaşatmasına neden olur.

Daha detaylı bilgi almak ve değerlendirme için bizimle iletişime geçebilirsiniz.